Almafák előnyei a kertben és az alma élettani hatásai
Az almafák az egyik legnépszerűbb gyümölcsfák Magyarországon, mivel viszonylag könnyen termeszthetők, bő termést hoznak, és a gyümölcs sokféleképpen felhasználható.
Almafa előnyei a kertben:
- Bőséges termés: Egy jól gondozott fa évente több tíz kilogramm gyümölcsöt adhat.
- Hosszú élettartam: Megfelelő gondozás mellett akár évtizedekig termőképes marad.
- Dekoratív megjelenés: Tavasszal gyönyörű virágzata vonzza a méheket és más beporzókat, hozzájárulva a biodiverzitáshoz.
- Változatos felhasználás: Az alma frissen, befőttként, aszalva vagy lé formájában is fogyasztható.
Az alma egészségügyi hatásai:
- Magas rosttartalma segíti az emésztést és a bélrendszer egészségét.
- C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert.
- Pektintartalma hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.
- Antioxidánsai védik a sejteket az öregedéstől és a betegségektől.
Legismertebb almafajtákon túl régi, történelmi magyar fajtákat is megtalál nálunk:
- Jonatán alma: Édes-savanykás ízű, jól tárolható.
- Idared alma: Ropogós, lédús, hosszan eltartható.
- Golden Delicious alma: Édes, sárga héjú, frissen és sütéshez is kiváló.
- Starking alma: Édes, aromás, hosszú ideig élvezhető.
- Batul alma: Igen lédús, rendkívül finom ízű és kellemes illatú alma.
- Húsvéti rozmaring alma: Késő ősszel érik, hosszan eltartható. Húsa rendkívül lédús, kellemesen savanykás, fűszeres ízű.
- Budai Domonkos alma: Kellemes ízű, jól tárolható, és ellenálló a betegségekkel szemben.
- Nyári fontos alma: A klasszikus "rétesalma": nagy, lapított gömb alakú, húsa kemény, bő levű, a konyhában sokoldalúan felhasználható.
Az almafa tehát nemcsak szép és hasznos a kertben, hanem egészséges és sokoldalú gyümölcsöt is biztosít az egész család számára.