Öntözőrendszerek

 

 

 

Az Amerikában kifejlesztett automatikus öntözési módszer a nyolcvanas években jelent meg Magyarországon és nagyon gyorsan népszerűvé vált a kerttulajdonosok körében. A rendszer segítségével biztosítani tudjuk egy adott terület vízellátását az évszak, az időjárás, a kitettség, a növényállomány vízigénye, és egyéb tényezőknek megfelelően. Az automata elektromos impulzusok (12V) útján vezérli azokat a mágnesszelepeket, melyek az egyes öntözési körök be- ill. kikapcsolását végzik. Az automata vezérlőn beállítható a körök működésének időtartama, a vízkijuttatási kezdetének időpontja, és az öntözési napok száma.

A vizet a területre szórófejek juttatják ki, melyeket a talajban kell elhelyezni olyan módon, hogy a kerti tevékenységeket ne zavarják. A talajfelszín fölé csak működés közben, a víznyomás hatására emelkednek ki, és kezdenek öntözni az előre beállított távolságban és szögben. A növényzet vízigényének megfelelően a szórófejből időegység alatt kijutó vízmennyiség is szabályozható.

A rendszerhez eső, vagy szélérzékelő is csatlakoztatható, ezáltal természetes csapadék, vagy túl erős szél esetén az öntözés leáll.

Mivel a rendszer mindenhová csak a legszükségesebb vízmennyiséget juttatja ki, nem csupán takarékos de a növények élettani tulajdonságait figyelembe véve is a legjobb megoldás.

A technológia felhasználási köre igen széles, a lakóházak kertjein túl alkalmas közparkok, sportpályák, vagy akár télikertek, balkonládák öntözésére is.

 

 

Várjuk szíves érdeklődésüket!