A rózsákról

 

Miért jutott ekkora szerep épp a rózsáknak, melyek ábrázolásával már a 7000 éves leleteken is találkozhatunk, és melyeket már 5000 évvel ezelőtt is termesztésbe vontak Elő-Ázsiában?

 

Tippek a rózsák ápolásáról, itt

 

Őszi színek a kertben

 

A nyár elmúltával sem kell lemondanunk a színek varázsáról. Ültessünk kertünkbe olyan növényeket, melyek ekkor a legszebbek.

 

Folytatás itt

 

A gyep telepítése, ápolása

 

A gyep típusáról is most kell dönteni, mely az igénybevételtől függ. Megpróbáljuk-e utánozni a híres angol gyep finom levelű, tömött füvekből álló bársonyosságát és “csak” gyönyörködtessen, vagy azt szeretnénk, hogy bírja az erős igénybevételt, a gyerekek futkározását, az esetenkénti elhanyagolást is.

 

Bővebb információért kattintson ide

 

 

Növények telepítéséről

 

Vásárláskor győződjünk meg a növények életképességéről. A száradás, fagyás jeleit nyugalmi állapotban is meg lehet állapítani. A rügyek, vesszők metszési felülete zöld, a fagyott részeken megbarnul. A gyökerek és vesszők visszavágásakor a pengéhez nyomott friss metszési felületen nedvesség jelenik meg.

 

További részletekért kattintson ide


 

Különleges örökzöldek

 

A közismert és általánosan elterjedt fenyőféléken kívül egyre több olyan fajta áll a rendelkezésünkre, melyek éghajlati és talajadottságainkat nagyon jól elviselik, biztonsággal kiültethetők és különleges megjelenésükkel változatosabbá tehetik környezetünket.

Ezek közül néhány...

 

A cikk folytatása ittA növények védelméről

 

Gyümölcstermő növényeink védelme ebben a csapadékos időszakban nagy gondosságot igényel. A májusi cserebogár hazánkban 3 éves fejlődési kártevő. Rajzásuk megindult. Csapadékos időben a rajzás hosszú ideig tarthat. A védekezést a csúcsrágás idején kell végrehajtani.

 

A növények védelméről bővebben itt olvashatTavaszi teendők a kertben

 

Nemcsak a fákat kell kora tavasszal permetezni, hanem esetenként a füvet is. Előfordul ugyanis, hogy a gyepen szabályos kör alakú szürke foltok jelennek meg, melyet a német nyelvterületen Hexenringe (boszorkánykörök) néven említenek, nálunk inkább hópenésznek neveznek.

 

További részletekért kattintson ide

 

 

Délszaki növényeinkről

 

Ha egy kertészeti árudába betérünk és teszünk egy rövid sétát, akkor láthatjuk, hogy a leander mellett számos délszaki növény közül választhatunk. Ilyen például a színes felleveleivel díszítő murvafürt (Bougainvillea) vagy a kis fácskának nevelhető sétányrózsa (Lantana camara), ami egész nyáron át ontja élénksárga virágait.

 

A délszaki növényekről bővebben itt olvashat

 

 

Virágágyi növényekről

 

Virágos kertünkben számos egynyári, kétnyári, évelő és hagymás növény díszlik. Virágaink folyamatosan nyílnak, ezért sokszor a legszükségesebb növényvédelmi permetezést sem tudjuk elvégezni, hiszen figyelnünk kell a méhek védelmére is.

 

A virágágyi növények ápolásáról, védelméről itt olvashat bővebben.

  

 

Az elnyílt hagymás növényekről se feledkezzünk meg !

 

A hagymás és gumós növények gazdag választékából kertünket még színesebbé, változatosabbá és illatosabbá varázsolhatjuk. Ezek a növények a tél elmúltával az első virágzó díszei a kertnek. Jellemző rájuk, hogy csak tavasszal láthatók, nyugalmi állapotban visszahúzódnak a talajba.

 

A hagymás növények ápolásáról itt olvashat bővebben

 

 

Automata öntözőrendszerek

 

Az elmúlt 15 év alatt mind többet hallani az először luxus cikknek számító, majd mind gyakrabban alkalmazott kerti öntözőrendszerekről. Tudjuk, hogy rejtve a kert talajában találhatók, nyomásra emelkednek ki, és hogy automatika vezérli őket. Először csak hóbortnak, divatnak egy új, úri szeszélynek tűntek. De figyelemmel kisérve pályafutásukat láthatjuk ennél sokkal többről van szó. Miért is használják őket egyre gyakrabban?

 

Az öntözésről bővebben itt olvashat

 

A szamóca

 

A szamóca, vagy más néven eper nagyon kedvelt, korai gyümölcsünk. Népszerű, hisz akkor érik, amikor a hosszú tél elmúltával a szervezet ki van éhezve friss gyümölcsre. Ültetési ideje szeptember és az első tavasszal már termést hoz.

 

A cikk folytatása itt